Dynamische Hanzestad

We vieren het Leven!
Welkom in Zwolle! Bruisende Hanzestad waar het leven gevierd wordt in onze historische binnenstad. Een stad bevolkt door creatieve studenten, inventieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers. Hier geloven we dat het leven samen beter wordt. Binnen de oude stadsmuren ontdek je een veelheid aan cultureel en culinair aanbod. Talloze festivals, de culinaire top van Nederland, spraakmakende tentoonstellingen, de mooiste boekhandel van het land, allemaal te ontdekken met het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad op de achtergrond.


Bruisende Binnenstad
De gezellige middeleeuwse straten worden bevolkt door vrolijke studenten, inventieve ondernemers, frisse vrijdenkers en creatieve aanpakkers.
In Zwolle voel je je snel welkom! Een moderne stad waar je ook nog lekker kunt ronddwalen in de boeiende en rijke geschiedenis. In ons historische centrum met de oude grachten vind je nog veel plekken van grote betekenis. De Hanze pakhuizen en statige gevelpanden tonen de oorsprong van onze welvaart. Beleef hier de sfeer uit de tijd van Thorbecke en ontdek waarom Zwolle een inspiratiebron was, en is, voor grote denkers.
Na al die historische ontdekkingen nodigen de vele terrassen, restaurants en cafés je uit voor nieuwe sensaties. Prikkel je smaakpapillen met de beroemde Haute Cuisine van De Librije of laat je verrassen door de vele andere chef-koks uit onze stad. Slenter op onze eeuwenoude pleinen en ontdek kleine intieme barretjes, moderne pop-up restaurants, biologische lunchrooms en supergezonde juice-bars.
Flanerend door hartje centrum kom je als vanzelf bij twee van de meest opvallende verschijningen van Zwolle. Zwolle is het trotse thuis van Museum de Fundatie en boekhandel Waanders in de Broeren. Dompel je onder in spraakmakende tentoonstellingen en in de wondere boekenwereld. Vanuit het opvallende raam in de Fundatie heb je aan één blik genoeg: de Zwolse binnenstad ligt aan je voeten.


Zwolle Smaakstad
Stadswandelingen
Bij een bezoek aan de middeleeuwse binnenstad proef je het rijke verleden tot op de dag van vandaag. Een wandeling met een stadsgids brengt je op plekken die zonder gids niet toegankelijk zijn. Kijk voor alle stadswandelingen op www.hanzestadzwolle.nl

Tourist Info Punten
In de stad zijn verschillende punten waar de belangrijkste basisgidsen en stadsplattegronden voor een bezoek aan de stad verkrijgbaar zijn.

Waanders in de Broeren
Achter de Broeren 1
038-421 53 92
info@zwollemarketing.nl

Zwolse Balletjeshuis / Toeristisch Informatie Punt
Grote Kerkplein 13
038-4218815
info@zwolseballetjes.nl

Grote Kerk
Grote Markt 18
038-4212512

De IJsseldelta heeft het allemaal!
Hanzestad Zwolle ligt in de prachtige regio IJsseldelta. In dit pure gebied vind je een combinatie van bruisend stadsleven en verstilde natuur. Een regio die drie Hanzesteden – Kampen, Hasselt en Zwolle – rijk is en waar het echte Nederlandse polderlandschap met de mooiste vergezichten te vinden is. Fiets en wandel door het uitgestrekte landschap, vaar zelf over de mooiste rivieren, bewonder en beleef de historische binnensteden. Daarnaast is de IJsseldelta als agrarisch gebied leverancier van heerlijk verse streekproducten. Boeren uit de streek hebben zich verenigd onder het initiatief (H)eerlijk IJsseldelta www.heerlijkijsseldelta.nl, waar de streekproducten ook online kunnen worden besteld.
Kortom, in de IJsseldelta ontdek je wat Nederland zo bijzonder maakt. Ontdek de IJsseldelta; Nederland in het klein. Meer informatie over de IJsseldelta vind je op www.ontdekdeijsseldelta.nl
www.facebook.com/IJsseldelta
Twitter: @ijsseldelta

Verrukkelijk Vechtdal: Ongekend Culinair Avontuur
Proef & Ontdek de ongekende smaken van Vechtdal Overijssel
Steeds meer zijn we gefascineerd door wat de natuur ons culinair brengt en willen we weten wát we eten. En we willen die natuur niet alleen proeven, maar ook beleven! De streekboeren en ondernemers in Vechtdal Overijssel zijn creatief en vindingrijk. Zo zijn er scharrelroutes langs wijngaarden, ambachtelijke ijsboerderijen, kaas- en eierboeren en groente- en fruittelers. Neem een uniek kijkje in de keuken bij echte wolvarkens en waterbuffels of ga op koesafari bij het zeldzame oud-Hollandse Brandrode rund. Laat je inspireren door alle smaakarrangementen en blijf slapen in een weelde van luxe, rust en ruimte. Prikkel je smaakpapillen door al het verrukkelijks dat het Vechtdal samenbrengt: www.verrukkelijkvechtdal.nl

Salland Natuurlijk Gastvrij!
Salland is een regio met gezellige dorpen, monumentale boerderijen, prachtige landgoederen, gerestaureerde molens én de oude Hanzestad Deventer. Weidse uiterwaarden, prachtig coulisselandschap, het Nationaal Park De Sallandse heuvelrug, mooie natuurreservaten & bloeiende heidevelden. Een geweldig decor voor mooie fiets- & wandeltochten. Onderweg heerlijk genieten van Sallandse streekproducten. Er op uit in Salland is een belevenis voor iedereen! www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl


IJsseldelta

Hanzesteden, water, cultuur, polder…
Kortom: Nederland in het klein! Dat is de IJsseldelta. Laat u verrassen door deze onontdekte regio in Overijssel. De Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt bieden bruisende evenementen en schatten aan cultuurhistorie. Vaar via een rondje IJsseldelta verder naar watersportplaatsen als Genemuiden en Zwartsluis. En last but not least vindt u in de IJsseldelta een waar Nationaal Landschap.


Vechtdal Overijssel

De Vecht baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waarin vervlogen tijden bewaard zijn gebleven en waar u nog volop ruimte en rust vindt. Een gebied dat zich uitstekend leent voor stevige wandelschoenen en een fiets met picknickmand gevuld met streekproducten. Hier leest u meer over Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Staphorst en het Reestdal.


Dalfsen

U kunt zich in Dalfsen verbazen over de zwevende kei, fietsen over oude koningswegen, wandelen door landgoederen of ergens in de gezellige verlichte straatjes een terrasje pakken. Maar bovenal kunt u in Dalfsen genieten van ruimte en ru st.

Landgoederen, havezaten en kastelen
Dalfsen wordt gekenmerkt door een prachtige natuur. Hier kunt u heerlijk fietsen of wandelen door de bossen, heidevelden en langs oude Vechtarmen. Genieten van weidse uitzichten en een idyllisch landschap, waarin landgoederen, havezaten en zelfs een Middeleeuws kasteel het decor vormen. Maar liefst 2000 ha. landgoed is voor u opengesteld als wandelgebied.


Ommen

Verscholen tussen de bossen en aan de oever van de Vecht ligt Ommen, een oude Hanzestad met een rijke geschiedenis, schitterende natuurgebieden en een bruisend centrum.

Ommen vanaf grote hoogte
Klimgordels en zekeringsapparaten zijn niet nodig. Wel een paar goede wandelschoenen, een redelijke conditie en liefde voor natuur. Voor een schitterend uitzicht over Ommen en omgeving is het beklimmen van de Lemeler- of Besthmenerberg zeker aan te raden. Vanaf grote hoogte maakt u kennis met een omgeving waarin de Vecht kanoërs en andere watersportliefhebbers meeneemt op haar route door het Vechtdal. Waar u al fietsend een bezoek kan brengen aan het schilderachtige landgoeddorp Vilsteren. Waar u kunt wandelen langs Saksische boerderijen in Beerze of een bezoek kunt brengen aan de natuurterreinen van Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel of Natuurmonumenten.


Hardenberg

Genieten van ongeschonden natuur en karakteristieke boerderijen. Een nieuwe garderobe uitzoeken in het moderne winkelcentrum. Met een kano de Vecht afvaren, wandelen langs historische paden of meegaan in het feestgedruis in de Klepperstad. In de gemeente Hardenberg kan het allemaal.

Waterpret, shoppen en cultuur
Het afwisselende landschap op de grens tussen het Vechtdal en Reestdal leent zich uitstekend voor een ontdekkingstocht. Per fiets, step, al wandelend of bijvoorbeeld met de kano. Op uw tocht moet u niet vergeten een bezoek te brengen aan één van de vele historische dorpjes en steden. In Gramsbergen bijvoorbeeld vindt u prachtig gerestaureerde panden, authentieke straatjes en een oude stadspoort. Wie tijdens een warme zomerdag op zoek is naar verkoeling kan terecht bij recreatieplas De Oldemeijer.


Staphorst

Klederdracht, Staphorster Stipwerk en hard groene luiken gecombineerd met fel blauwe kozijnen. Tijdens uw bezoek aan Staphorst ziet u hoe oude tradities in ere worden gehouden, voelt u het historische karakter en geniet u van de schoonheid van het slagenlandschap.

Terug in de tijd
Rondlopend in de gerestaureerde Staphorster Museumboerderij waant u zich terug in de tijd en ervaart u hoe de Staphorster bevolking vroeger leefde. Hier kunt u onder andere de permanente expositie van klederdracht bezoeken. Deze Staphorster klederdracht wordt nog door een klein deel van de bevolking gedragen.

Ontdek Staphorst
Genieten van natuur kan in Staphorst op allerlei manieren. Zo kunt u fietsen door het slagenlandschap of wandelen langs de kronkelende Reest of in de boswachterij. Een andere erg leuke manier om zowel de schitterende natuur als de oude ambachten in Staphorst te ontdekken is door middel van de autoroute Authentiek Staphorst.


Reestdal

Het Reestdal: een schitterend en mysterieus stukje natuur. Het riviertje de Reest kronkelt zich een weg door een streek waarin bloemrijke weiden, oude houtwallen, essen, heide en bos elkaar afwisselen. De natuurgebieden rond de Reest, die door het Drents Landschap en Landschap Overijssel beheerd worden, zijn uniek. Te midden van de hooilanden, akkertjes, heidevelden en bossen komen veel bijzondere planten en dieren voor.

Het Reestdal ligt op de grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe, de veenbeek de Reest markeert de provinciegrens tussen beide provincies. Het Reestdal is grofweg in te delen in drie kerngebieden met elk een eigen gezicht. Rond IJhorst-De Wijk bevinden zich de landgoederen langs de Reest. In Oud-Avereest-Rabbinge staan veel karakteristieke boerderijen en bevinden zich esgehuchten met hooilanden, essen, hakhoutbos, heide en vennen. Het Staphorsterbos is een groot aaneengesloten bosgebied met heide en vennen. Hier is ook een zwem- en speelvijver voor gezinnen met kinderen.

Het ongeschonden karakter en de rust die u hier vindt, maken het Reestdal tot een ideaal gebied voor een stevige wandeling of een ontspannen fietstocht. Al struinend door dit oude cultuurlandschap waant u zich in een openluchtmuseum. En na afloop? Dan blijft u toch gewoon lekker overnachten?
Kijk voor meer informatie over het Reestdal op www.reestdal.eu.


Doen

Met de voeten op de pedalen geniet u hier van schitterende vergezichten of bekijkt u tijdens een wandeling over de Lemelerberg de voorbijtrekkende schaapskudde. Voor verkoeling zoekt u het water op. Met badlaken, boek en gevulde picknickmand komt u hier aan de waterkant heerlijk tot rust. Op zoek naar avontuur? Stap dan in een kano en vaar de Vecht af of maak de bossen, moerassen en weilanden onveilig met stepbike en GPS apparaat. Naar de kinderen heeft u in ieder geval geen omkijken. Zij vermaken zich prima in het pretpark, de speeltuin, op de boerderij of ze zijn aan het ravotten in het bos.


Op en om de Vecht

Terwijl het Vechtdal langzaam ontwaakt, maakt de Vecht zich gereed voor haar eerste bezoekers. Vissers, gewapend met hengel, comfortabele stoel en picknickmand vinden hier in de vroege morgen hun rust. Niet lang daarna komen ook de eerst kanoërs het Vechtdal vanaf het water verkennen. Peddelend langs stuwen, vistrappen en schippersherbergen nemen zij het landschap in zich op. Op een klein strandje zijn kinderen druk in de weer, een schipper legt zijn sloep aan en gezinnen maken een boottocht. Wanneer de avond invalt, wordt het rustiger en zijn er hooguit nog een paar wandelaars die in stilte genieten van het kwaken van de knoflookpad. Gelukkig heeft de Vecht alle tijd en vervolgt zij onverstoorbaar haar route door het landschap.


Kids

Ravotten in de natuur. Met duizelingwekkende snelheden driemaal over de kop in het attractiepark. Gewapend met GPS op ontdekkingstocht in het bos. Vol verbazing de verhalen van opa en oma over vroeger beleven in het museum. Of gewoon lekker met handdoek, schep en emmer op het strand het grootste zandkasteel van héél het Vechtdal bouwen. Ook de kinderen kunnen zich in het Vechtdal prima vermaken.