CHEFS®EVOLUTION 2012: topontmoeting in het noorden

IMG_8210 Roca_9362 Mangeleer_8226

Chefsrevolution_2012_44 Elverfeld_8764 Herman_8624

Arzak_8953

Zwolle, 8 juni 2012 – Ter gelegenheid van de eerste CHEFS®EVOLUTION kwamen op 2 en 3 juni meer dan 800 gedelegeerden en ca. 100 vakjournalisten naar Theater De Spiegel in Zwolle. In het kader van de manifestatie „Zwolle unlimited“ presenteerde CHEFS®EVOLUTION zich als culinaire hotspot voor gespecialiseerd publiek en belangstellenden en enthousiasmeerde met een theaterprogramma vol afwisseling, topkoks die hun kunnen onder de ogen van het publiek toonden, exposanten uit het premiumsegment en de BOERenmarkt waarop ambachtelijke producenten van Jonnie Boers zich voorstelden.

CHEFS®EVOLUTION is helemaal up-to-date en toont uitgangspunten voor de ontwikkeling van nieuwe culinaire ideeën. In 2012 bewees het vaksymposium, dat het internationale formaat van de succesvolle CHEF-SACHE Duitsland vormt, op indrukwekkende wijze zijn internationale rechtvaardiging. De organisatoren Jonnie en Thérèse Boer maken met het team Port Culinaire rondom Thomas en Carola Ruhl een positieve balans op: “CHEFS®EVOLUTION was een volledig succes. Bezoekers en exposanten zijn buitengewoon tevreden. Dit pleit voor een internationaal formaat,” aldus Thomas Ruhl, uitgever van de editie Port Culinaire.

De eerste internationale editie van het magazine CHEFS®EVOLUTION dat ter gelegenheid van het event in het Nederlands en Engels uitkwam, is vanaf 8 juni 2012 in de distributie van de pers in België en Nederland verkrijgbaar.

De presentatoren Hans Steenbergen (redacteur Chief in Food Inspiration Magazine) en professor dr. Ingo Scheuermann (Dr. Know van de foodbloggers scene) boden internationale topkoks de gelegenheid om foodentertainment van het hoogste niveau en culinaire uitwisseling op ooghoogte te tonen. De gepresenteerde creaties demonstreerden naar de actuele trend eenvoud en rechtlijnigheid en garandeerden desondanks spanning en verrassingseffecten. Op het aan de schouwburg aangrenzende terrein kon het gespecialiseerde publiek op de BOERenmarkt zich op de hoogte stellen van de in de regio verbouwde en geproduceerde producten en deze testen. „CHEFS®EVOLUTION biedt een enorm spectrum en is spannend,“ aldus Ingo Scheuermann: „Dat de Benelux en Duitsland de rijen hebben gesloten, vind ik buitengewoon. Wij zagen baanbrekende gerechten en vooral voor de komende generatie is veel blijven hangen. Het was fantastisch dat drie Duitse topkoks zich mochten presenteren. Al met al kunnen we van een buitengewoon geslaagde manifestatie spreken en ik verheug me al op de volgende.”

De start van het CHEFS®EVOLUTION-theaterprogramma op zondag met de boekpresentatie van Thérèse en Jonnie Boers „Puurst“ was amusant en leerzaam. Daarna volgde het optreden van Gert de Mangeleer (Hertog Jan, 3 sterren) vol met Vlaamse power met perfect afgestemde wijnen van Joachim Boudens. ’s Middags ontvoerde Heinz Reitbauer (Steirereck, 2 sterren, no. 11/50 Best) het publiek naar Oostenrijk. Zijn oordeel over de manifestatie: „Wij stellen het bijzonder op prijs uitgenodigd te zijn en dat we zo gastvrij zijn ontvangen. Ook de locatie van de manifestatie is perfect en alles is super georganiseerd. De stemming is fantastisch en iedereen gaat bijzonder hartelijk met elkaar om. Dat brengt mensen samen en wij kijken uit naar de andere sprekers en genieten enorm.” Vervolgens bezochten we met Thomas Bühner (La vie, 3 sterren) Europa’s meest veelsoortige tuin. „Dit event is geweldig. Het is enerzijds niet ver weg en anderzijds fantastisch georganiseerd, “aldus Büchner. Door de recent plaatsgevonden aardbeving in zijn geboortestreek Modena moest de Italiaan Massimo Bottura (Osteria Francescana, 2 sterren, no. 5/50 Best) zijn optreden om begrijpelijke redenen afzeggen.

De tweede dag van de CHEFS®EVOLUTION begon met de beide Nederlandse topkoks Jonnie Boer (De Librije, 3 sterren, no. 33/50 Best) en Sergio Herman (Oud Sluis, 3 sterren, no. 21/50 Best) als tweespan. Vervolgens hadden Spaanse avant-garde en nieuwe Duitse school afwisselend de eer. Christian Bau (Victor’s Gourmet-Restaurant Schloss Berg, 3 sterren) en Sven Elverfeld (Aqua, 3 sterren, no. 25/50 Best) bewezen met hun optreden dat de nieuwe Duitse school internationaal gezien mag worden. Na zijn optreden zei Elverfeld: „Het is belangrijk om aan CHEFS®EVOLUTION deel te nemen waardoor we een nieuw publiek kunnen aanspreken en in het buitenland gezien worden. Ik ben het er helemaal mee eens dat CHEF-SACHE internationaal wordt omdat daardoor een grotere uitwisseling met de meest uiteenlopende collega’s gecombineerd met wijnen, producten of merken plaatsvindt en het tot een nog beter netwerk in Europa komt.“ En ook Christian Bau was door de manifestatie enthousiast: „CHEFS®EVOLUTION was iets heel bijzonders en het wat super en buitengewoon professioneel georganiseerd. Het is een buitengewone eer om hier te zijn uitgenodigd en om naast grote sterren als Jonnie Boer, Elena Arzak en de gebroeders Roca te mogen presenteren en de Duitse keuken internationaal mede op de kaart te kunnen zetten.“ De boordevol energie zittende Spanjaard Elena Arzak (Arzak, 3 sterren, no. 8/50 Best) was enthousiast deze manifestatie bij te kunnen wonen en zei: „Het is voor mij een grote eer hier te mogen zijn en mijn ideeën door te geven en mij door anderen te laten inspireren.“ Als afsluiting van de dag toonde ook de Spanjaard Joan Roca (El Celler de can Roca, 3 sterren, no. 2/50 Best) een indrukwekkende theaterperformance. Met betrekking tot de manifestatie zei hij: „Het formaat van deze manifestaties bevalt mij bijzonder goed; het familiaire bij elkaar zijn met collega’s en kennissen en de creatieve uitwisseling tijdens het congres.“