Rough Dining

Lukas Mraz
Mraz und Sohn ★★
Wenen, Oostenrijk

Wenen, het 20e arrondissement. Buiten het pittoreske stadscentrum heeft één van de meest in het oog springende restaurants zich gevestigd: Mraz & Sohn. Welke sinds 2015 twee Michelin-sterren heeft gekregen. “Een familierestaurant zonder grenzen”, luidt de website van het restaurant, waar een giftige groene komkommer de tong uitsteekt naar de bezoeker.

Papa Markus staat in de keuken, hij heeft zijn lange haar in een vlecht gebonden. Zijn zoon, Lukas, werkt nu met hem samen. Zijn andere zoon, Manuel, runt het restaurant.

Lukas Marz heeft zijn culinaire kunsten verfijnd met behulp van grootheden als Jean Georges Klein, Joachim Wissler en Jonnie Boer. . .

In Berlijn stond Lukas voor het eerst in de schijnwerpers en baarde hij opzien als chef-kok bij Cordobar. Lukas zit vol gekke ideeën. Samen met de twee andere leden van de Healthy Boy Band, Felix Schellhorn en Philip Rachinger, staat hij op internationale podia in culinaire punk- en Fluxus-optredens.

Maar ook het dineren bij Mraz & Sohn in Wenen is een soort performance. De prijs van het menu – 144,44 EUR incl. Water – staat vermeld op een briefje in een gelukskoekje. Het “menu” wordt in een winkelwagentje langs de gasten in gereden. Dönerillusion, aardbeiengoulash of oude melkkoe worden geserveerd. “Rough Dining” is hoe een vriend van Lukas, Felix Schellhorn, het noemt.
www.mrazundsohn.at